Profitábilis biointenzív zöldségtermesztés

Profitábilis biointenzív zöldségtermesztés

Az elmúlt egy év történései sok emberben felgyorsították a változással kapcsolatos igényeket. Aki egy fenntarthatóbb, kiegyensúlyozottabb, függetlenebb életre vágyik, azt valamilyen módon elkezdi foglalkoztatni a gazdálkodás, a termőföldhöz való kapcsolódás, a saját és más családok ellátásának gondolata. Az egyik legizgalmasabb és legkönnyebben kialakítható gazdálkodási forma a zöldségtermesztés, mivel egy zöldségtermesztő kisgazdaság elindítása nem igényel hatalmas tőkebefektetést vagy nagyobb földterületet. Ha már egy ideje foglalkoztat egy saját gazdaság elindításának gondolata, vagy az elmúlt pár évben indítottad el kisgazdaságodat, de szeretnéd profibban, hatékonyabban csinálni, akkor ez a 4 napos képzés neked szól.

A négy napos intenzív workshopon A-tól Z-ig lefedjük egy profitábilis zöldségtermesztő biogazdaság működését, így teljes képet kaphatsz arról, hogyan is indítsd el saját gazdaságod, vagy miként alakítsd át jelenlegi vállalkozásodat, hogy az hatékonyabban működhessen. Az első három napban részletekbe menően végigmegyünk az összes fontos ponton, melyek a termelés hatékonyságát, illetve a gazdálkodás sikerességét befolyásolják. A negyedik nap kifejezetten a zöldségközösség rendszerében működtetett gazdaság létrehozásáról és üzemeltetéséről fog szólni.

Minden nap elméleti és gyakorlati oktatást is tartunk: az előadásokon részletesen átvesszük a tervezést, marketinget, rendszereket, termesztéstechnológiákat, majd ezeket egyből folytatjuk egy gyakorlati blokkal. A képzés folyamán dolgozunk az összes fontos eszközzel, kipróbáljuk többek között a japán fejlesztésű Paperpot palántázógépet, a jelenleg legjobbnak tartott egysoros kertészeti vetőgépet, valamint az amerikai fejlesztésű Quick Cut Greens Harvester betakarítóeszközt is.

Lépésről lépésre felépítjük egy árutermelő biogazdaság témáit: indulunk a tervezéstől, átbeszéljük a branding, marketing és értékesítés témáit, majd több esettanulmányon keresztül átvesszük, hogy miként tudjuk megtalálni a megfelelő helyszínt a gazdaságunknak, illetve mikre kell odafigyelnünk az infrastruktúra kiépítésénél. Ahogyan a gazdaságunkban is, úgy a képzésen is nagy hangsúlyt fektetünk talajgazdálkodásra: bemutatjuk a fix ágyásos rendszert, a no-till technológiát és annak minden elemét. A sikeres gazdálkodás egyik legfőbb témája a rendszerek és azok implementálása a termelésbe és a vállalkozásba egyaránt, ezért ez is egy kiemelt téma lesz a tanfolyam során. A képzés második felében pedig eljutunk a termeléshez is, ahol átvesszük a legjelentősebb haszonnövényeket és azok termesztéstechnológiáját, a szaporítás folyamatait és végül, de nem utolsó sorban az áruvá előkészítés legfontosabb lépéseit és eszközeit.

A képzés első három napját Őry Barnabás fogja vezetni, majd a negyedik napon Dezsény Zoltán fogja a lehető legrészletesebben bemutatni, milyen elemekből áll össze egy sikeresen működtetett közösség által támogatott gazdaság. A negyedik napon való részvétel opcionális, de érdemes lesz erre a napra is maradni, mivel ez az első alkalom, hogy Magyarország legnagyobb taglétszámmal működő zöldségközösségének alapítója és gazdálkodója részletesen bemutatja a rendszert és azt, hogy min is múlik egy közösség által támogatott rendszerben működő gazdaság sikeressége.

A képzésen valódi, működő gyakorlatokat és rendszereket mutatunk be, amelyeket egyből be tudsz építeni saját gazdaságod működésébe is. Számunkra elsődleges a hitelesség, tehát minden, amit oktatunk, azt valójában gyakoroljuk is a mindennapokban - ez nem egy jól csengő elméleti képzés, hanem hús-vér gyakorlati technikák aktívan gazdálkodó előadóktól.

A négy napos képzés előzetes terve:

1. nap:

A profitábilis biogazdálkodás alapelvei - tervezés, branding, marketing, értékesítés

Rendszerek - dokumentálás, adatgyűjtés, munkafolyamatok rendszerezése, eszközök rendszerezése

Farm design workshop - terület megtalálása, kiválasztása, infrastruktúra

2. nap:

Fenntartható talajgazdálkodás - no-till, fix ágyásos rendszer, talajmenedzsment, magágy előkészítés

Vetés és palántázás - palántanevelés, kézi vetés, palántázás; vetés a Jang vetőgéppel, palántázás a Paperpot palántázógéppel

3. nap:

Zöldségtermesztés a market gardenben - főbb haszonnövények termesztéstechnológiája, vetésterv kialakítása

Fóliaházas termesztés - fóliás termesztés lehetőségei, szezon meghosszabbítása, hajtatott paradicsom termesztéstechnológiája

Betakarítás és áruelőkészítés - betakarítás szervezése, menedzselése, eszközei; zöldségek áruvá előkészítése, tárolása

4. nap:

Közösség által támogatott mezőgazdaság a gyakorlatban a MagosVölgy Ökológiai Gazdaság példáján keresztül

Tervezés – lépések, szempontok, pénzügyi kérdések

Szervezés – adminisztráció, kommunikáció. Buktatók és vezérelvek.

Működtetés – logisztika, közösségi aspektusok.

Az előadók:

Őry Barnabás:

8 éve foglalkozom ökológiai zöldségtermesztéssel, ebből 6 éve biogazdálkodással. Több, mint 5 éve segítek tanácsadóként más biogazdaságok elindításában, valamint azok fejlesztésében. Az elmúlt 5 évben számos workshopot tartottam, amelyeken összesen több száz érdeklődőnek tudtam átadni az elmúlt években megszerzett tudásomat és tapasztalatomat. Jelenleg több biogazdaság elindításán dolgozom szakmai vezetőként, biokertész online kurzusom és első könyvem 2022 elején jelent meg A 3 órás kert címen.

Dezsény Zoltán:

Környezetgazdálkodási agrármérnökként feleségemmel Judittal 8 éve, a gyakorlatban teljesen kezdőként vágtunk bele a kisléptékű ökológiai vegyes zöldségtermesztésbe. 6. éve a közösség által támogatott mezőgazdaság elvei alapján működtetjük a MagosVölgy Zöldségközösséget. Hatalmas lelkesedéstől vezérelve, saját hibáinkból tanulva, évről évre fejlődve alakítottuk ember léptékű és közösség alapú gazdaságot, amely 2021-ben 200 háztartást látott el a teljes szezonban szezonális zöldséggel.

Garantáljuk, hogy ezen a 4 napon olyan tudásanyagot kapsz, ami elegendő lesz a saját árutermelő gazdaságod elindításához, illetve a már termelő gazdaságod lényeges javításához, mind hatékonyságban, mind termelékenységben.

Részvételi díj az első három napra: 70.000 ft

Részvételi díj a negyedik napra: 20.000 ft

A részvételi díj tartalmazza a négy napos képzés elméleti, illetve gyakorlati oktatásán való részvételt, valamint napi egyszeri meleg étkezést.

Helyszín: MagosVölgy Ökológiai Gazdaság, Terény, Nógrád megye

Szálláslehetőség: a faluban több szálláslehetőség is elérhető, valamint sátrazásra is van lehetőség.

Maximális létszám: 20 fő

Jelentkezni az alábbi email címen lehet: [email protected]

A workshop kezdési időpontja:
A 3 órás kert
A 3 órás kert
A 3 órás kert: Termeld meg saját zöldségeidet heti 3 órában
Megjelent a könyv!