Bemutatkozás

Őry Barnabás vagyok, biogazdálkodó, zöldségkertész. Az ökológiai zöldségtermesztés immár 8 éve tölti ki a mindennapjaimat. 2013-ban saját családunk ellátásának céljából vágtam bele a biokertészkedésbe, majd 2014-ben a domonyvölgyi Budaházi Biodinamikus Kertészetben dolgoztam gyakornokként az egyetem mellett. 2015-től két szezonon keresztül vezettem a herencsényi Ökotársulás Közösség biogazdaságát. 2016 decemberében diplomáztam a gödöllői Szent István Egyetemen agrármérnökként, majd 2017-ben megalapítottam saját gazdaságomat, amely az első két szezonban Veresi Biokert, majd a nógrádi dombok közé költözésünk után Cserhát Biokert néven működött.


Az elmúlt években a gazdálkodás mellett oktatóként és tanácsadóként is tevékenykedem. 2015 óta összesen közel 500 résztvevőnek adtam át tudásomat és tapasztalataimat workshopok formájában, valamint az országban több, mint 10 biogazdaság elindításában és fejlesztésében vettem részt tanácsadóként. Jelenleg is több biogazdaság létrehozásán dolgozom, valamint egy oktatási helyszínként üzemelő tankert megtervezésében és kialakításában is részt veszek tanácsadóként.


Az elmúlt évek folyamán egyre jobban foglalkoztatott a gondolat, hogy a gazdálkodásban szerzett értékes tapasztalatokat át lehetne ültetni az önellátó kertészkedésbe is. Az alapelvek, módszerek és technikák tulajdonképpen ugyanazok, ezáltal pedig egy kisebb méretű biokertben is rendkívül hatékonyan és eredményesen tudunk termelni. A 3 órás kertet azért hoztam létre, hogy megoszthassam tudásomat és tapasztalatomat a hobbikertészekkel is. A 3 órás kert egy kereken 100 négyzetméteres biokert, ahol a saját családunk zöldségeit termeljük meg átlagosan kevesebb, mint heti 3 óra kertészkedéssel.


Szeretnélek téged is megtanítani, hogy miként hozhatod létre te is a saját 3 órás kertedet, illetve ha már aktívan kertészkedsz, akkor miként tudsz még hatékonyabban, még több és még egészségesebb zöldséget termeszteni saját kertedben. Ha eddig azt gondoltad, hogy a biokertészkedés rengeteg energiabefektetés árán is csak minimális eredményt hoz, akkor érdemes megismerkedned a 3 órás kerttel.


Meggyőződésem, hogy a legjobb módja a természethez való kapcsolódásnak egy saját zöldségeskert létrehozása, mivel ez akár egy városi ember számára is elérhető. Egy jól megtervezett kertben a helyes technikák alkalmazásával egy kezdő kertész is rengeteg sikerélménnyel gazdagodhat. Az önmagáról gondoskodó ember egészségesebbé, magabiztosabbá és kiegyensúlyozottabbá válik, ehhez pedig a legjobb kiindulópont egy saját biokert. A 3 órás kert célja így nem lehet más, minthogy minél több embert motiváljunk az önellátó kertészkedésre, ami meggyőződésünk szerint az alapja egy egészségesebb társadalomnak.
A 3 órás kert
A 3 órás kert
A 3 órás kert: Termeld meg saját zöldségeidet heti 3 órában
Megjelent a könyv!